Jdi na obsah Jdi na menu
 


<bgsound src= loop="1">

Pobeskydská drakiáda 2022

Dne 8.října náš klub uspořádal 24.ročník Pobeskydské drakiády, již tradičně za podpory města Frýdek-Místek a obce Baška. I program drakiády se držel zavedené tradice. Dopoledne patřilo modelářům, kteří předvedli svoje rádiem řízené modely letadel. Dorazilo dokonce i několik hostů z okolních modelářských klubů a tak bylo na nebi neustále plno. 

Modeláři dělají takovéto "předskokany" drakům každý rok a pokaždé přilákají návštěvníky, kteří přijedou už dopoledne a zůstanou na letišti až do konce. Navíc je to výhodné z pohledu počasí, velmi často se stává, že vítr ráno moc nefouká a začne postupně sílit až během dopoledne. Je pravdou, že v minulosti jsme zažili i opačnou situaci, kdy dopoledne silný vítr komplikoval létání modelářům a po obědě zcela utichl a draci zůstali na zemi. Letos to naštěstí mělo ten správný průběh, z ranního bezvětří se postupně stal mírný vítr o rychlosti 4-5m/s. Ideální pro drakiádu.

 Odpoledne tak návštěvníci přinesli více než dvacet draků a zaplnili oblohu nad místeckým letištěm. O dohled na registrací draků a také o výběr těch nejlepších se postaraly členky Dívčího klubu - partnerky pilotů a modelářů. Kritéria pro výběr máme také tradiční - nejvýš, nejdéle, umělecký dojem, vzhled....  a zvlášť se hodnotí doma vyrobení draci. Na závěrečné vyhodnocení drakiády se tak všichni nahrnuli k hangáru, kde vítězové dostali věcné ceny věnované sponzory akce.

 

Náhledy fotografií ze složky Drakiáda 2022